Het is alweer januari en ik ben al druk de zaden voor het
nieuwe seizoen aan het verzamelen en heb zowaar het eerste alweer gezaaid. Maar
dat neemt niet weg dat de vriezer nog vol met tomaten zit. Van die mooie
prachtige fiorentino tomaten. Ze zien er uit als een tomaat die per ongeluk in
de vorm van een bloem is gegroeid. Het toeval wil alleen dat ze het allemaal
doen en je dus eigenlijk tomaten hebt die ook voor de sier op een schaal kunnen
liggen. Daarnaast zijn ze nog eens lekker ook. Ook heb ik nog wat gele tomaten
en een green sausage, wat green tiger tomaten en nog een paar handen vol met
diverse cherry tomaten in vele kleuren. Ik besluit om een ketchup te maken.
Mijn jongste heeft net een tosti met ketchup op en het verbaasd me dat de
ketchup uit de fles altijd zo ontzettend rood is. Daarnaast glimt het
bindmiddel je tegemoet. Kortom: Tijd voor een eigen ketchup.
Bij mij begint een nieuw recept altijd met het lezen van
diverse recepten om uiteindelijk te komen tot mijn eigen recept. Van Jamie
Oliver jat ik de venkel en uit mijn Amerikaanse Pickling boek haal ik de juiste
verhouding azijn, suiker. Tenminste dat denk ik in eerste instantie. Maar heb
ik op onderstaand recept alweer aangepast.
Het is zo grappig om te merken dat ons brein zo gewend is
aan bindmiddelen en smaakversterkers dat je ogen moeten wennen aan de minder
rode ketchup en je mond aan de textuur zonder bindmiddel. Maar na even wennen
zijn we absoluut om. De eigen gemaakte ketchup is een smaakexplosie in een
potje.
Vooral is het interessant om de verschillen te lezen. Ik heb
zo’n vier kilo groenten gebruikt en houdt 7 flesjes over van 250 ml. In de
supermarkt ketchup staat dat er maar liefst 134 gram tomaten gebruikt is voor
100 ml ketchup. Oeps…in mijn ketchup gaat per 100 ml 230 gram per 100 ml. Dat
is toch best een groot verschil. Ook heb ik geen maiszetmeel, kleurstoffen
en E nummers gebruikt. E621 komt in mijn
ketchup niet voor.
Natuurlijk heb ik de flesjes nadien geweckt. 30 minuten op
90 graden. Zo weet ik heel zeker dat ik kan genieten van de Ketchup tot de
nieuwe tomaten aan de struiken hangen. Als de ketchup dan nog niet op is
tenminste.
Ingredienten:
- 3 kilo mooi gerijpte tomaten met veel vlees, in grove stukken
- 600 gram uien, in grove stukken
- 1 venkelknol (250 gram) in grove stukken
- 6 stengels bleekselderij, in reepjes
Zet het geheel op een zacht vuurtje. Laat een uurtje
pruttelen tot alle groenten helemaal zacht zijn.
Duw de groenten door een zeef of een groentezeef. Vang het
op in een andere pan.
Doe in een thee ei of in een lapje de volgende kruiden:
- Twee tenen knoflook
- Twee theelepels zwarte peper
- Twee theelepels selderij zaad
- Tien jeneverbessen
- Twee laurier blaadjes
Hang de kruiden in de groentesaus. Voeg toe:
- 300 gram rietsuiker
- 350 gram appelazijn
- 3 theelepels gemalen piment
Roer zo nu en dan en laat het geheel inkoken tot het aan je
houten lepel blijft hangen en het een goede dikte heeft. Maak ondertussen
flessen of potjes schoon. In totaal blijft er ongeveer 1700 ml over.
Laat geheel afkoelen. Geniet er van.
Wat leuk, ik volg je 😊
BeantwoordenVerwijderenGr. Jootje
Wat leuk, ik volg je 😊
BeantwoordenVerwijderenGr. Jootje
Gezellig Jootje!
Verwijderen