zondag 21 januari 2018

Home Made Ketchup

Recept Home Made Ketchup (met Venkel)


Het is alweer januari en ik ben al druk de zaden voor het nieuwe seizoen aan het verzamelen en heb zowaar het eerste alweer gezaaid. Maar dat neemt niet weg dat de vriezer nog vol met tomaten zit. Van die mooie prachtige fiorentino tomaten. Ze zien er uit als een tomaat die per ongeluk in de vorm van een bloem is gegroeid. Het toeval wil alleen dat ze het allemaal doen en je dus eigenlijk tomaten hebt die ook voor de sier op een schaal kunnen liggen. Daarnaast zijn ze nog eens lekker ook. Ook heb ik nog wat gele tomaten en een green sausage, wat green tiger tomaten en nog een paar handen vol met diverse cherry tomaten in vele kleuren. Ik besluit om een ketchup te maken. Mijn jongste heeft net een tosti met ketchup op en het verbaasd me dat de ketchup uit de fles altijd zo ontzettend rood is. Daarnaast glimt het bindmiddel je tegemoet. Kortom: Tijd voor een eigen ketchup.
Bij mij begint een nieuw recept altijd met het lezen van diverse recepten om uiteindelijk te komen tot mijn eigen recept. Van Jamie Oliver jat ik de venkel en uit mijn Amerikaanse Pickling boek haal ik de juiste verhouding azijn, suiker. Tenminste dat denk ik in eerste instantie. Maar heb ik op onderstaand recept alweer aangepast.
Het is zo grappig om te merken dat ons brein zo gewend is aan bindmiddelen en smaakversterkers dat je ogen moeten wennen aan de minder rode ketchup en je mond aan de textuur zonder bindmiddel. Maar na even wennen zijn we absoluut om. De eigen gemaakte ketchup is een smaakexplosie in een potje.
Vooral is het interessant om de verschillen te lezen. Ik heb zo’n vier kilo groenten gebruikt en houdt 7 flesjes over van 250 ml. In de supermarkt ketchup staat dat er maar liefst 134 gram tomaten gebruikt is voor 100 ml ketchup. Oeps…in mijn ketchup gaat per 100 ml 230 gram per 100 ml. Dat is toch best een groot verschil. Ook heb ik geen maiszetmeel, kleurstoffen en  E nummers gebruikt. E621 komt in mijn ketchup niet voor.
Natuurlijk heb ik de flesjes nadien geweckt. 30 minuten op 90 graden. Zo weet ik heel zeker dat ik kan genieten van de Ketchup tot de nieuwe tomaten aan de struiken hangen. Als de ketchup dan nog niet op is tenminste.

Ingredienten:
 
 • 3 kilo mooi gerijpte tomaten met veel vlees, in grove stukken
 • 600 gram uien, in grove stukken
 • 1 venkelknol (250 gram) in grove stukken
 • 6 stengels bleekselderij, in reepjes


Zet het geheel op een zacht vuurtje. Laat een uurtje pruttelen tot alle groenten helemaal zacht zijn.

Duw de groenten door een zeef of een groentezeef. Vang het op in een andere pan.
Doe in een thee ei of in een lapje de volgende kruiden:

 • Twee tenen knoflook
 • Twee theelepels zwarte peper
 • Twee theelepels selderij zaad
 • Tien jeneverbessen
 • Twee laurier blaadjes


Hang de kruiden in de groentesaus. Voeg toe:

 • 300 gram rietsuiker
 • 350 gram appelazijn
 • 3 theelepels gemalen piment


Roer zo nu en dan en laat het geheel inkoken tot het aan je houten lepel blijft hangen en het een goede dikte heeft. Maak ondertussen flessen of potjes schoon. In totaal blijft er ongeveer 1700  ml over.

Laat geheel afkoelen. Geniet er van.


3 opmerkingen: